blog

Kenteken checken voor je sloopauto?

Wanneer we de kentekengegevens van een sloopauto gaan doornemen zien we vaak dat dit een auto is die al meerdere eigenaren heeft gehad. Veel sloopauto’s zijn al meerdere jaren oud! Vaak is het voertuig veelvuldig verkocht als tweedehands voertuig. Via de website van de RDW, de OV-kentekencheck kunt u achterhalen hoeveel verschillende eigenaren sloopauto heeft gehad. Opvallend is dat voornamelijk BMW, Audi en Mercedes soms heel veel eigenaren hebben gehad. Zeker als een dergelijke auto de leeftijd van een sloopauto heeft bereikt. Dit zijn natuurlijk vrij luxe auto’s met een hoge aanschafwaarde. Dergelijke auto’s kunnen jaren meegaan en soms wel miljoen kilometers afleggen. Ook tweedehands is de aanschafprijs van een BMW of Mercedes soms nog erg hoog. Het is dus helemaal niet gek dat dergelijke auto de eigenaar heeft gehad in de afgelopen jaren.

Dat kunt u nog meer terugvinden middels het kentekencheck.

Voor u als eigenaar is het altijd handig om te weten wanneer de auto weer terug moet voor de jaarlijkse apk-keuring. Eigenaar van de sloopauto willen dit maar al te graag weten want voor veel auto’s geldt dat al bekend was dat hij het komend jaar niet nogmaals door de keuring zou gaan komen. Sommige auto’s geven namelijk al verschillende storingen of hebben een rammelende uitlaat en branden er lampjes zoals ESP en ABS. De meeste consumenten kiezen dan eieren voor hun geld en verkopen de oude auto aan de autosloperij. Vaak zijn het de reparatiekosten die maken dat de auto wordt afgevoerd naar het autodemontage bedrijf. De oudere auto heeft al een hoge kilometerstand en hier en daar een kras een deuk. Veel particulieren vinden het dan niet meer interessant om voor deze auto met een relatief lage dagwaarde nog een hogere garage rekening te moeten gaan betalen. Een nieuwe uitlaat, nieuwe accu en vier nieuwe banden kan zo’n hoog geldbedrag kost. Daarbij is altijd maar de vraag tegen welke problemen u volgend jaar oploopt met u oude auto.

Het laten uitvoeren van een kentekencheck is heel eenvoudig hier gaat u gewoon naar de website van de RDW. De afgelopen jaren heeft RDW ook de kilometerstanden registratie toegevoegd aan hun website. Hiermee is het heel eenvoudig geworden om te controleren of een kilometerstand logisch is of wellicht is teruggedraaid. Wanneer de kilometerstand in een logische volgorde is opgebouwd zal de website van de RDW dit ook aan u tonen. De RDW heeft deze dienstverlening van nationale auto pas overgenomen dit omdat men kilometerstand fraude volledig wil uitbannen. Zeker als we de kenteken data van sloopauto’s eens goed analyseren dan valt op dat veel dieselvoertuigen, duurdere voertuigen toch wel een trendbreuk in de kilometerstand heb. Dit kunt u als consument vandaag de dag ook heel makkelijk terugvinden op de website van de RDW de kilometerstand wordt dan aangemerkt als onlogisch.

Schadeverleden checken

De kentekencheck van de RDW is volledig gratis. Hierin kunt u terugvinden de basisgegevens van het voertuig zoals, merk, model, type maar ook de vervaldatum en historie. Naast deze basisgegevens willen veel ook is inkopers weten of een tweedehands auto betrokken is geweest bij een verkeersongeval. Niemand vindt het leuk om kat in de zak te kopen! Het schadeverleden van voertuigen wordt uitsluitend geregistreerd door derde partijen. Softwarepakketten en calculatieprogramma’s van schadeherstelbedrijven behouden ook een register bij voertuig in het verleden is gerepareerd of niet. Deze registratie is natuurlijk een inbreuk op uw privacy! Want wanneer u door het toedoen van anderen bij verkeersongeval betrokken raakt staat uw nieuwe auto wel voor jaren geregistreerd als zijnde een voertuig waar herstelwerkzaamheden aan hebben plaatsgevonden. Deze registraties zijn in principe erg gebruiksvriendelijk! Een dergelijke registratie zou betekenen dat uw auto in de toekomst duizenden euro’s minder zal opbrengen wanneer we het voertuig ingeruild bij een dealer of garage. Daarbij komt wanneer herstelwerkzaamheden correct zijn uitgevoerd mag er vanuit gaan dat de auto gewoonweg weer 100% goed functioneert. Ondanks dat is het hebben van een schade verleden op uw kenteken erg vervelend.